VPN Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kurulur?
Son yıllarda, ülkemizde trend hale gelen, VPN dediğimiz kavram herkesin sıklıkla kullandığı bir şey haline geldi. Peki nedir bu VPN? Tam olarak ne işe yarar? Riskli midir?

İlk önce VPN nedir Sorunun Cevabını Verelim
VPN, İngilizce sanal özel ağ (virtual private network) anlamına geliyor ve olmadığınız bir yerdeki fiziksel bir ağa sizi uzaktan bağlıyor. Kimisi bu teknolojiyi şirketlerinin yerel ağına sanki oradaymış gibi bağlanmak için kullansa da bazı sebelerden dolayı standart kullanıcılar için biraz da web proxy veya DNS görünümü almaya başladı. Amacının ve kullanımının farklılaşma evresine girildi.
Peki VPN nasıl çalışır?
VPN, kısaca anlatmak gerekirse, normalde bulunduğunuz yerden sizi, tünel açarak karşıdaki ağa, güvenli ve şifreli olarak bağlar. Bu bağlanmanın güvenli olmasındaki nedenlerden biri de gerçekte bulunduğunuz lokasyondan sizi çıkartmasıdır. Bu bağlantının varlığı belli olsa da, akışın sağlandığı içeriğin ne olduğu büyük oranda tespit edilemez.
Günümüzdeki yaygım kullanım örneğinde VPN çözümleri, mobil cihazlarda ve bilgisayarlarda özelleştirilmiş bir ağ kurar. Web erişim yasaklarını aşmaya yarayan Web proxy mantığındaki VPN sunucu hizmetleri sunan 3. parti yazılımlar size kendi lokasyonundan bir IP numarası verir. Bu IP sayesinde internet ağ geçidiniz bu yasaklamalara tabi olmayan bir ülkenin ağı üzerinden ülkenizdeki yasaklı kaynağa ulaşmanıza imkan sağlar.
Kullanım alanları nelerdir?
VPN kullanımı konusunda farklı senaryolar var. Bu senaryolardan birincisi, bilgisayardan ofisteki sistemlere, servislere veya bilgisayarınıza bağlanmanızı sağlayan VPN çözümleridir. Bu çözümler sayesinde uzaktaki bir ağa sanki gerçekten oradaymış gibi girebilir ve orada işlem yapabilirsiniz. Bu işlem gayet güvenli şekilde olur.Zaten vpn amacıda budur aslında.
İkinci kullanım senaryosu, trafiği toplu şekilde alıp farklı bir pozisyondan (büyük oranda başka bir ülkeden) internet ortamına çıkış sağlayan çözümlerdir. Bu VPN teknolojisinin bir getirisi de özellikle kamuya açık ağlarda faydalı olmasıdır. Diyelim ki şifreli veya şifresiz olarak bağlandığınız bir kablosuz ağ var. Şifre var ise ağa bağlı diğer cihazlar, şifre yoksa çevredeki herkes gidip gelen veriyi görebilir ve mühendislik yöntemlerini kullanarak sizle veya çalıştığınız firmayla ilgili saldırı koşullarını oluşturabilir.
Sonuncu VPN kullanım türü ise özellikle oyuncuların oyun deneyimini kurtaran ve yanlış yönlendirme (routing) problemlerinin sonucu olarak yükselen ping düşüren sistemlerdir. Bu çözümler internet servis sağlayıcınızın oyun verisini ayırt etmeden bir noktadan diğer noktaya sektirmesi sorununu ortadan kaldırıp oyuncuların verilerine daha kısa bir yol çizer. Özellikle MMO olarak tanımlanan çok oyunculu online oyunlarda gözle görülür etki etmektedir. Bu senaryo yukarıdaki diğer VPN çözümlerine göre daha ucuz veya biraz daha pahalı olabilir. Genellikle oyunlara göre düzenli olarak güncellenen ayarlar sunmaları sayesinde hayat kurtarır niteliktelerdir. Son zamanlarda bu kullanım amacı yükselişe geçmiş durumdadır.
Kullanım amaçları nelerdir?
1- Kısıtlı ve Yasaklı Sitelere Giriş
Geçmiş dönemlerde Youtube, Twitter gibi yüksek trafiğe ve ziyaretçiye sahip sitelerin erişime bazı hukuksal sebeblerle kısıtlandığını gördük. Bu durumlarda internet kullanıcıları VPN programlarına, hizmetlerine ihtiyaç duymaktadır. VPN sizin IP adresinizi başka bir ülkedeymiş gibi gösterir ve verileri şifreleyerek gönderdiği için herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan bağlanmanızı sağlar.
2- Dosya indirmek
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de çoğu Torrent sitesi yasaklı. Bunun başlıca sebebi ise yapılan yasadışı dosya indirmeleridir. Dosya indirirken her ne kadar hız yavaşlasa da VPN kullanmak güvenliğiniz açısından daha sağlıklı.
3- İş veya okul ağlarına erişim
Uzak erişimle yapılan işlerin çoğunda güvenlik açısından şirketin veya okulun verdiği adreslere bağlantı yapılması gerekir. Ağın yönetimi içinde VPN ile bağlantı yapmanız gerekmektedir.
4- Gizlilik ve güvenlik ihtiyaçları
İnternet kullanımında güvenlik önemli ve dikkate alınması gereken bir detaydır. Özellikle bankacılık işlemleri gibi önemli bilgilerin 3. şahısların eline geçmemesi için VPN servisleri tercih edilebilir. Bu servisler sayesinde verileriniz şifreleneceği için, kötü niyetli kişiler veya zararlı yazılımlar bilgilerinize kolayca erişemez.
VPN servisler güvenilir mi?
VPN servisleri, iki lokasyonunuz arasındaki tüneli ağ cihazlarını siz yapılandırdığınız sürece internet üzerinden veri iletişimi noktasında en güvenli yöntemdir.
Yorum Yazın